AY’I TANIYALIM
Astronomide Ay;
Ay, Güneşten sonra 3. sırada yer alan Dünya’nın tek, Güneş sisteminin ise beşinci büyük uydusudur. Büyüklüğü dünyanın çapının dörtte birinden biraz fazladır. Ay’ın, 4.51 milyar yıl önce Dünya’nın Theia adlı varsayımsal bir gökcismi ile çarpışması sonucu oluştuğu ileri sürülür.
Ay’ın üç farklı hareketi vardır. Kendi etrafında dönme, Dünya etrafında dönme ve Güneş etrafında dönme. Kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi eşit olduğundan Dünya’dan bakışla Ay’ın hep aynı yüzü görünür.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur. Ay’ın yüzeyinde bulunan ve çıplak gözle rahatlıkla görülebilen karanlık alanlara “Ay Denizleri”, açık renkli bölgelere ise “Ay Dağları” denir. Kabuk, manto ve çekirdek gibi ayrımlanabilen katmanlardan oluşur.
1 ay gününde 14 dünya günü ve 14 dünya gecesi kadar süre geçer. Gündüz sıcaklığı ortalama 107 °C ye çıkarken, gece sıcaklığı ortalama -153 °C’ye kadar düşer. Güneş, Dünya ve Ay aynı çizgi üzerinde sıralanınca, bu durum Dünya'da Ay ve Güneş tutulması olarak gözlenir. Güneş tutulması yeni ay evresinde, Ay Güneş ile Dünya'nın arasında iken oluşur. Buna karşın Ay tutulması dolunay evresinde Dünya Güneş ile Ay'ın arasında olduğunda oluşur.
Sembolizmde Ay;
Ay, bugüne kadar ulaşan birçok eski kültürde yer edinmiş bir kült. Ay döngüleriyse, birçok inanışa göre insanoğlunun hayat boyu içinden geçtiği birtakım evreleri temsil eder. Hilal; yeniden doğuş, bakirelik gibi evreleri, dolunay; olgunluk, anne formuna geçiş, karanlık ay (yeniay) yaşlılık evreleri… Hilal, dolunay ve karanlık ay bu üçleme ve döngü varoluşun sürekliliğini ve gelişimini anlatması açısından çağlar boyunca birçok toplum tarafından sembol olarak kullanılmış bunlar içerisinde en çok hilal sembolüne yer verilmiştir. Hilal aynı zamanda sembolizmde, duygusal derinlik ve anlayışın sembolü olarak da yer bulur.
Mitolojide Ay;
Ay, Sin, Nanna, Khonsu, Artemis/Selene/Hekate, Luna
Ay, eski insanlar için de en az Güneş kadar önem taşır. Güneş’ten farklı olarak mütemadiyen şekil değiştiren, hilalken dolunay olan, sonrasında küçülen, yok olan ve yeniden ortaya çıkan Ay, eski toplumların gözünde doğum, ölüm ve yeniden doğum döngüsünün simgesidir. Güneş’ten aldığı ışıkla gökyüzünü kozmik bir meşale gibi aydınlatan Ay’a gerçekte taşıdığı anlamdan daha fazla sembolik anlam yüklenmiştir ve mitolojilerde farklı karakterlerle hayat bulmuştur. Bazı mitlerde tanrı/eril bazı mitlerde tanrıçadır/dişildir.
Sin; Babil ve Asur’da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. (Sümer mitolojisinde Nanna olarak karşımıza çıkar.) Ay tanrısı Sin, Ur kentinin baş tanrısı ve koruyucusu olarak bilinir. Bilgelik ve tarım tanrısıdır aynı zamanda. Sümer metinlerinde Nanna (Sin)’in yer altında ölüleri yargıladığı anlatılmıştır. Yeryüzünde yaşayan kralların yapmış olduğu yanlış işler karşısında büyük bir intikamla hareket etmiş ve onları cezalandırmıştır.
Hilal şeklindeyken eril, dolunay şeklindeyken dişil özelliklere büründüğüne inanılmış ve hilal şeklindeyken boğa ile özdeşleştirilmiştir. (Ay’ın boğada yücelmesi). Dolunayda dişilken bereketin ve doğurganlığın sembolü olmuştur. Mezopotamya’da adına tapınaklar inşa edilmiştir.
Nanna; Sümerlerin Ay tanrısıdır. Enlil ve Ninlil’in birlikteliğinden doğar ve zamanla kozmik arabulucu haline gelir. Yaratılış efsanelerindeki yeri, ay döngülerini yönetimi ve takvim sistemleri gibi birçok konuda önemli role sahiptir. Babil ve Asur medeniyetlerindeli Sin’e karşılık gelir ve aynı özelliklerle anılır.
Khonsu; Mısır mitlerinde Ay tanrısı olarak bilinen Khonsu, sadece geceyle, sağlıkla, doğurganlıkla, korumayla ve hatta bazen zamanın efendisi unvanıyla anılır.( bazı mitlerde şiddetli ve ani patlamayla da ilişkilendirilmiştir ancak bunun nasıl ve neden bu şekilde anıldığı netlik kazanmamıştır)
Khonsu, Ay’ın güçlerini temsil eder, takvime dayalı olayların kontrolünü sağlar, insanların hayatlarını dengeler, hastaların iyileşmesi için dua edilir yardımı istenir, iyileştirici güçlere sahiptir. Dönüşüm ve yeniden doğuşla bağlantılıdır.
Tanrısal işlevlerinin yanı sıra, Khonsu aynı zamanda harika bir denge ve uyum örneğidir. Enerjik ve canlı bir şekilde ifade ederken, aynı zamanda huzur ve sükûneti de temsil eder. Bu nedenle, insanların iç dünyalarının dengeye kavuşması için ona başvurdukları görülür.
Artemis/Selene/Hekate; Yunan mitolojisinde Ay’la ilişkilendirilen üç tanrıçadır. Her biri Ay’ın farklı yönlerine ithaf etmiştir. Artemis; yeni ay evresi ile ilişkilendirilir. Avcılık, vahşi doğa ve doğum tanrıçasıdır. Ay’ın koruyucusu olarak bilinir ve ok atma yeteneği ile tanınır. Selene; Dolunay evresi ile ilişkilendirilir. Sıklıkla gümüş bir araba ile gökyüzünde seyahat ederken betimlenir. bir efsaneye göre Selene Pandora'dan son çıkan şeyi yani umudu korumakla görevlidir. Hekate; ayın son evresi olan balzamik faz ile ilişkilendirilir. Bazı mitlerde ayın her evresinde görülebildiği söylenir cadılık, büyücülük, yolculuklar, kehanet ve gizemli ayinler gibi konularla ilişkilendirilir. Ayrıca, kapıların, kilitlerin ve anahtarların tanrıçası olarak da bilinir.
Luna; Antik Roma mitlerinde Ay tanrısıdır. Güneş tanrısı Sol’un dişi karşılığı olarak görülür. Bazen Proserpina ve Hecate ile birlikte Roma üçlü tanrıçasının (diva triformis) bir yönü olarak temsil edilir. Tarım için hayati öneme sahip on iki tanrı arasında yer alır.
Genellikle atlar ve öküzler tarafından çekilen “biga” adı verilen iki boyunlu arabayı sürerken tasvir edilir.
Roma’daki ay tanrıçaları da Yunan benzerleri gibi üçlü bir biçimde anılır. Luna diğer iki tanrıça Diana ve Hekate ile ilişkilendirilir. Luna; gökteki ve dolunay tanrıçası (Yunan karşılığı Selene), Diana; dünya ve yarım ay tanrıçası (Yunan Artemis) ve Hecate; (Yunan Hekate) yeraltı dünyasının ve karanlıkların ayın tanrıçasıydı.
Astrolojide Ay;
Ay, Yengeç burcunun doğal yöneticisidir. Boğa burcunda (özellikle 3 derecesinde ) yücelimdedir. 7.ev Ay’ın doğal evidir. 3.evde keyfinde ve mutludur.
Atrolojide Ay’ın temsil ettiği temel fonksiyonlar duygusal ihtiyaçlarımız, yaşam karşısındaki tutumumuz, bilinçaltı tepkilerimiz ve güçlü temel davranışlarımızdır. Gökyüzündeki hızlı hareketi ve diğer gezegenlere açı yapan en hızlı gezegen (ışık) olmasından dolayı harekete geçirme yetisine sahiptir.
Bir yıldız haritasında Ay'ın konumu çok önemlidir. Hatta bazı durumlarda Ay daha güçlü bir konumdadır ve etkileri Güneşin bulunduğu burcun özelliklerinden daha belirgin olabilir. Bir insanın diğerleri üzerinde bıraktığı ilk etki Ay'ın onun yıldız haritasındaki konumu hakkında bilgi verebilir.
Ay iç karakterimizi, gizli kalmış yönlerimizi, sadece bizi çok yakından tanıyanların bildiği kişilik özelliklerimizi temsil eder. Genel olarak duygularımız, içgüdülerimiz, sezgilerimiz, heyecanlarımız ve tepkilerimiz ay ile açığa çıkar. Aynı zamanda özel hayatımızı, ev ortamımızı yönetir.
Ay dişidir; annemizi ve hayatımızda önem taşıyan kadın karakterleri yönetir. Karımız, kız arkadaşımız, kadın patronumuz, eski karımız, büyük annemiz ve kızımız gibi önemli kadın figürler Ay’dan sorulur .
Güneş geleceğimizi temsil ederken Ay ise geçmişimizi temsil eder. Ay köklerimizi, duygusal gelişmelerimizi, temelimizi yönetir.
Duygularımızı nasıl açığa vurduğumuz ise diğer gezegenlerin Ay'a yaptığı açılarla anlaşılır. Özellikle kadınların yıldız haritasındaki Ay’ın durumu sağlığıyla ilgili önemli ipuçları verir.
Bunların dışında Ay ait olma, duygusal açıdan güvende olma arzusunu gösterir. Başkalarını nasıl koruyup, besleyip, büyüttüğümüzü, onlarla nasıl ilgilendiğimizi ve bizimle nasıl ilgilenilmesini beklediğimizi gösterir.
Ay hafızayı, alışkanlıkları ve çocukluk koşullanmalarını da simgeler.
Asaletli yerleşimlerinde; sakin tavırlı ve yumuşaktır, dürüst ve dâhice olan bilimleri sever, yeni ve orijinal konuları araştırmaktan zevk alır, doğasına uygun olarak değişime yatkın ve kararsızdır, içinde yaşadığı koşulları önemser, ürkektir ve kolayca geri çekilebilir, huzuru sever ve hayata dair kaygılardan uzak olmak ister. Yaptığı işte birçok teknik öğrenir ve para kazanmanın birçok yolunu bulur.
Asaleti zarar gördüğünde; çalışmaktan hoşlanmayan başıboş olmayı, ne iyi ne kötü yaşam koşullarını, ruhsuz ve öngörüsüz bir kişiliği gösterebilir.
Retro Ay; Ay’ın retro hareketi yoktur.
Ay ve diğer bağlantıları;
meslekler: Doktorlar, sağlık personeli, balıkçılık endüstrisi, sıvıyla ilgili işler, hamam sahibi, tekne tasarlayanlar ve yapanlar, çamaşırhane, yolcu, satış elemanı, reklamcı, emlakçı, catering ve otel endüstrisi, fırıncı, sütçü, bahçevan, peynirci, tavukçu, porselen ve cam endüstrisi.
bitkiler: Lily, kavun, salatalık, iris, lahana, karnıbahar, hanımeli, marul, mantarlar, palmiye, biberiye, gelincik, haşhaş, kabak, turp, beyaz gül, söğüt ağacı ve gece büyüyen bitkiler.
renkler: Yeşil, gümüş, beyaz, solgun sarıya kaçan beyaz, beyaz noktalı, limon, krem, gri, sedef, eflatun, mor.
metaller, mineraller: Gümüş; ayrıca aluminyum.
değerli taşlar: Aytaşı, selenit, inci, opal, zümrüt, aquamarin, cam, markazit, çeşitli kristaller, bütün yumuşak taşlar.
hayvanlar: Boğa, öküz, inek, at, yengeç, kurbağa, kaz, ördek, tavuk, su samuru, istiridye, tavşan, kabuklu deniz hayvanı, karides, sümüklü böcek, kamlumba, köpek, kedi, fare, domuz, karada ve suda yaşayan tüm hayvanlar.
hastalıklar; felç, inme, kolik hastalığı, karın ağrısı, vücudun sol tarafındaki hastalıklar, kadınlarda menstrual sorunlar ve karaciğere bağlı problemler, su toplaması, akıntılar, soğuk algınlığı ve romatizmal hastalıklar, mide üşütmesi, ayak ve bileklerde gut, siyatik, vücutta kurtlanma, göz ağrısı ve şişkinlikler, kötü kokan öksürükler, kasılmalar, epilepsi, tüberküloz, apse ve çıbanlar, çiçek hastalığı ve kızamık
tatlar: Tatsız tuzsuz ve kokusuz.
biçimler: Düzensiz daireler, eğri çarpık çizgiler.
haftanın günü: Pazartesi