GÜNEŞ’İ TANIYALIM
Astronomide Güneş;
Güneş, Güneş sisteminin merkezinde yer alan yıldızdır. Orta büyüklükte (cüce yıldız olarak da anılır) bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemini kütlesinin %99,8’ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneşin çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur. Kütle çekimi Güneş Sistemini bir arada tutar.
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir. Yoğunluğu ise Dünya'nın yoğunluğunun ¼’ü kadardır. Güneş'in Samanyolu galaksisi etrafında yörüngesi vardır, bu yörüngede 828.000 km/s hızda hareket eder, yörüngede hareket ederken kendi sistemindeki gezegen, meteor, vs. tüm parçalar güneş ile birlikte Samanyolu etrafında dönmektedir. Altı bölgesi vardır; çekirdek, ışınım bölgesi, konvektif bölge, fototosfer, kromosfer ve korona.
Güneş kendi ekseni etrafında saatte 7.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık ortalama 27 günde tamamlar. Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C’dir. Güneş'ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1'i yeryüzüne ulaşır. Geriye kalan enerjisi uzayda kaybolur. Güneş’in üç günde yaymış olduğu enerji, Dünya'daki tüm petrol, ağaç, doğalgaz vb. yakıta eşdeğerdir. Güneş ışınları beyaz renktedir 8,44 dakikada yeryüzüne ulaşır. Güneş, Dünya'ya en yakın yıldızdır. Çekim kuvveti Dünya yer çekiminin 28 katıdır.
Sembolizmde Güneş;
Güneş’in sembolizminde, daire içerisinde bir nokta görülür. Daire, bütün şekillerin kendisinden çıktığı en mükemmel geometrik form, çoğu kültürde yeri olan evrensel bir semboldür. Yuvarlak form en doğal şekil olduğu için kutsaldır, kendi kendini kontrol edenin, yüksek benliğin, tezahür etmemiş olanın, sonsuz olanın, ebediyetin, zamanı kuşatan mekânın ve aynı zamanda da başlangıcı ve sonu olmadığı için zamansızlığın, aşağısı ve yukarısı olmadığından dolayı aynı zamanda mekânsızlığın da sembolüdür.
Merkezi noktalı olan dairede merkez, daireyi meydana getirendir. Özüdür, ilk tezahürü, çekirdeği ve tohumudur. Merkez, ulaşılması hedeflenen mükemmel insanı simgeler. Ayrıca Allah’ın tekliğinin ve “Ol” emrinin yansımasıdır.
Mitolojide Güneş;
Utu (Şamaş), Ra, Sol Invictus, Helios…
Utu (Şamaş); Sümercede UTU Akadca’da ŞAMAŞ olarak bilinen en eski Mezopotamya Güneş tanrısıdır. Adaletin, hukuk ve kanunların, yeryüzünde ve tanrılar âlemindeki düzen ve intizamın tanrısıdır. Sümer mitolojisinde Utu, ay tanrısı Nanna’nın oğlu ve İnanna’nın ikiz kardeşidir. Utu, eşi Şerida(Aya)’dan Kittü (adalet) ve Mişaru (yasa ve doğruluk) adlarında iki çocuk sahibi olur. Utu’nun önceden tespit edilen yolu olduğu ve bu yolu tamamlayıp gece için “Yeraltı Dünyası”na gittiği düşünülmüştür.
Ra; Mısır mitolojisinde Güneş tanrısı. Birçok kaynağa göre ailesi yoktur kendi kendini Nun adı verilen karanlık sudan yarattığı kabul edilir. Bazı kaynaklara göre ise tanrı Khnum ve tanrıça Neith’in çocuğu olduğu kabul edilir. (Khnum; bilinen en eski mısır tanrısı olarak Nil kaynağının (karanlık su) tanrısıdır. Kelime anlamı olarak birleşme, inşa etme, katılma gibi anlamlara gelir. Koç veye koç başlı adam (güneşin koç burcunda yücelmesi bu mitten doğmuş olabilir) olarak olarak tasvir edilir. Neith; bilgeligin, dokumanın, kozmosun, avlanmanın, annelerin, nehirlerin, suyun, doğumun, kaderin tanrıçasıdır ve savaş tanrıçası olarak bilinir)
Ra, ışığın, yaşamın ve enerjinin ana kaynağıdır. Başında disk bulunan şahin kafalı insan biçiminde tasvir edilir. Yeraltından çıkıp bütün gökyüzünü dolaşarak yeryüzüne yaşam verir ve sonra yeniden yeraltına iner. Yaratılış mitlerinde Ra’nın dünyayı, yaşamı ve diğer tanrıları yarattığı görülür. Mevsimler, güneş ışığı ve bereketli topraklar Ra’nın dünyaya bıraktığı izlerdir.
Sol Invictus; Roma İmparatorluğu’nun Güneş Tanrısı ve askerlerin koruyucusudur. Batmayan güneş, yenilmez güneş gibi anlamlara gelir. Antik Roma sanatında, çoğunlukla Yunan Helios'un görüntüsünde, yani başının etrafında parlak bir hale veya kafasında parlak bir taçla, dört atın çektiği altın bir araba üzerinde tasvir edilmiştir ve bu araba ile gökyüzünü bir baştan diğer başa kadar dolaşır.
Helios; Eski Yunan mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş’in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır. O her şeyi gören ve bilen kişidir. Helios 6 erkek Titan’dan biri olan Hyperion ile 6 dişi Titan’dan biri olan Theia’nın oğludur. İki kız kardeşinin adları Eos (Şafak) ile Selene’dir (Ay).
Helios, her sabah Eos’un hazırladığı ateş saçan atların koştuğu Güneş’in altın arabasıyla doğudan Kolkhis diyarından gök kubbeye doğru yola çıkıp, akşam olacağı zaman da batıdan Okeanos ırmağına dalarak gökyüzünden çekilir.
Astrolojide Güneş;
Güneş, dünyadan gözüken en parlak yıldızdır ve dünyaya hayat veren güç olduğundan da ruhumuzun özü, varlığımızın çekirdeğidir. İnsanın içindeki (doğum haritası) diğer fonksiyonları (gezegenler) çekim gücü ile kendi etrafında organize eden bir merkezdir. Aynı zamanda insanın tüm fonksiyonlarının yerinde çalışabilmesi için gerekli özgüvenin kaynağıdır bu sebeple “ego” olarak da tanımlanır.
Güneş, kimliğimizi, temel niteliklerimizi ve kim olduğumuzu anlatır. Ruhun nasıl bir kimliği deneyimlemek için bu âleme geldiğini gösterir. Doğum haritasının ışığıdır. Aslan burcunu yönetir. 5. evi yönetir(modern astroloji) (klasik astrolojide güneş 4.evi yönetir) 9. evde keyfindedir sevinir, 3. evde sıkıntıdadır.
Güneş’in temsil ettiği temel fonksiyonlar, bireysellik, karakter, sanat gücü, cesaret, amaç, kararlılık, yaratıcılık, irade, adalet, kişisel başarı, canlılık, yaşam enerjisi, egodur. Yapıcı özellikleri arasında cömertlik, saygınlık, gurur, kendinden eminlik, bağımsızlık, liderlik, yaratıcılık, yapıcılık, kendine güvenen, organize etmek ve yönetmek, bireylik, erkeklik sayılabilirken, yıkıcı özellikleri arasında ben-merkezcilik, egoistlik, işinin ehli olmama, yetersizlik, gösteriş, fiyaka, caka, tantana, palavracılık, böbürlenmek, yıkıcılık, saldırganlık veya ürkeklik, baskınlık sayılabilir.
Modern astrolojide 5.evi yöneten günesin karşıt evi 11.evdir. Sabit akslarda etkili olan güneşin 5.evdeki bireysel yaratıcılığının, ben merkezciliğinin, keyif ve eğlence anlayışının karşısında toplumsal sorumluluklar, topluluklar içince var olma vardır. Klasik astrolojide 4.evi yöneten güneşin karşıt evi 10.evdir. Burada öncü akslarda etkili olan güneşin 4.evdeki kökler, iç dünya, baba anlamlarının karşısında kişinin görünürlüğü, tanınırlığı, dış dünyaya yansıması ve anne anlamları durur. Hem klasik hem modern bakış açısıyla her iki ev de güneşin anlatmak istediği mitlerle ve anlamlarıyla örtüşür.
Gökyüzünde ve mitolojide merkezi temsil ettiği gibi haritalarımızda da bütünlüğe ve eşsizliğe ulaşabilmek için ruhumuzun farklı yönlerini bir merkez etrafında toplamamız gerektiğini anlatır. Diğer gezegenlerle kurduğu açılar, bulunduğu ev, burç bize bütünlüğe gidiş yolumuzdaki destekleri ve engelleri anlatır.
Asaletli yerleşimlerinde; Oldukça şanslı, aksatmadan sözünde duran, girdiği ortamlarda etki uyandırmaya ve ön planda olmaya hevesli kişilik verir. Muhakeme yeteneği eşsiz ve sağduyulu bir karakterdir. Görkemli ve ihtişamlıdır, saygınlık ve servet kazanmak için çok çalışır, servetini aynı şekilde harcamaya isteklidir. Genellikle az kelimeyle ve ciddi konuşur. Bunu büyük bir güvenle yapar. İhtişamı, gösterisi ve gurur verici şeyleri sever.
Asaleti zarar gördüğünde; kendini beğenmiş ve kibirli olur. İnsanları hor görür, kendiyle övünür, bakış açısı ve yargıları dar görüşlü olur. Rahatsız olmaya hazırdır, tartışmaya meyillidir, çevresini domine der, boş konuşur, masraflı ve ahmaktır, sözlerinde ciddiyet olmaz. Elemlerinde savurgan ve ihtiyatsız olur. Kendini beğenmişliğinden ötürü herkesin kendine bağlı olduğunu düşünerek başkalarının varlığından yararlanmaya meyilli olur.
Retro Güneş; Güneşin retro hareketi yoktur. Bu da bize ruhumuzun özünün tekâmül yolunda daima ileri gittiğini, benliğimizin geri dönüp düzeltilebilir yönleri olmadığını bu düzelmenin dış fonksiyonlarda (diğer gezegenlerin retrosu) olabileceğini ancak öz’ün daima ileriye gittiğini anlatır.
Güneş ve diğer bağlantıları;
meslekler: Kuyumcu, banker, kurye, yaldızcı, devlet görevlileri, yöneticiler, organizatörler, jüri başkanı, ustabaşı, lider veya otorite sahibi.
bitkiler: Badem, anason, dişbudak ağacı, defne ağacı, sedir ağacı, kırlangıç otu, tarçın, nergis, tütsü, üzüm, lavanta, limon, mısır, kadife çiçeği, ökse otu, misk otu, hardal, zeytin, portakal, hurma ağacı, şakayık, nane, gelincik, haşhaş, pirinç, sedef otu, safran, adaçayı, ayçiçeği, asma, ceviz ağacı, tüm aromatik baharatlar.
renkler: Turuncu, altın, sarı-kahverengi: ayrıca kahverenginin tüm gölgeleri, sarı-pembe, sarının derin tonları, kehribar, safran.
metaller, mineraller: Altın, özünde ışık varmış gibi parlayan cisimler.
değerli taşlar: Lal taşı, elmas, yakut, aynülhir (kuvars benzeri değerli bir taş).
hayvanlar: Kartal, at, horoz, aslan, ateş böceği, tavus, deniz yıldızı, ayı, tarla kuşu, kuğu, bülbül, doğan, şahin, kedi ve tüm kedigiller.
hastalıklar: Yüzdeki sivilceler, çarpıntı ve titremeler, kalp ve beyin rahatsızlıkları, göz bozuklukları, kramplar, ani bayılmalar, ağız ve kötü nefesle ilgili rahatsızlıklar, nezle, vücuda zarar veren ateşlenmeler. (Esas olarak insanda en çok kalp ve beyinle ilgili sorunları verir)
tatlar: Tatlı ve keskin.
biçimler: Düzenli daireler, eğriler.
haftanın günü: Pazar