Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
JÜPİTER

JÜPİTER

Makale Detayı

 JÜPİTER’İ TANIMAK

 Astronomide Jüpiter;

Jüpiter, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenidir ve Güneşten sonra 5. Sırada yer alır.  Dünya ve Venüs’ten sonra gökyüzünün üçüncü en parlak gezegenidir. Gaz devidir. Kütlesi diğer gezegenlerin toplamından 2 kat daha fazladır. Jüpiter Dünya'dan çap bakımından yaklaşık olarak 11 kat büyüklüktedir. Aynı zamanda kütle bakımından da 318 katı daha büyüktür. O kadar büyüktür ki içine 1320 tane Dünya sığdırabilir. Jüpiter’de en çok bulunan elementler hidrojen ve helyumdur. Bu iki element gezegende gaz halinde bulunarak gezegenin atmosferinin %99’unu oluşturur. Katı yüzeyi olmadığından herhangi bir yaşam formunu desteklemek için elverişli olmadığı gibi herhangi bir uzay aracının inişi de mümkün değildir. Eser miktarda metan, amonyak ve su buharı da bulunur. Gezegenin hidrojen ve helyumla dolu bir gaz devi olmasının sebebi ise yüksek kütleçekime sahip olmasıdır.

Gezegenin bulutlarındaki sıcaklık yaklaşık -145 °C (128,15 K) iken gezegenin merkezine doğru inildikçe sıcaklık 24.000 °C (24.273,15 K) gibi değerlere ulaşır. Güneş'ten aldığı sıcaklığın neredeyse dört katı kadar daha fazla ısı yayar.

Jüpiter'in 67 tane doğal uydusu vardır. Bundan dolayı da diğer gezegenler arasında en fazla uyduya sahip gök cismi olma özelliği taşır. 

Jüpiter'in dönüş hızı yaklaşık olarak 43,000 km/ saattir ve Dünya'nın dönüş hızından oldukça fazladır. Bir günü 9 saat 55 dakika sürdüğünden dolayı bir günü en kısa olan gezegendir. Jüpiter, Güneş etrafında bir tur atması 11.86 Dünya yılı sürmektedir. Güneş Sistemi'ndeki en parlak gezegenlerden biridir. Bu nedenle de Dünya'dan bakıldığında görülebilir. Oldukça güçlü bir manyetik alana sahiptir. Dünya'daki manyetik alandan yaklaşık 20 kat daha fazladır.

 

Sembolizmde Jüpiter;

Jüpiter gezegeninin sembolü yarım daire (ruh, zihin) ve haçtan (madde) oluşmaktadır. Yarım daire ufkun veya maddenin üzerindedir, ancak yine de haçın tamamının üzerine çıkamamıştır. Bu bir bakıma insan ruhunun ve zihninin fiziksel deneyimler ve dünyasal çevre kanalıyla genişleyip, yeni bir farkındalık ve bilinçlilik geliştirmesi gerektiğini göstermektedir.

 

Mitolojide Jüpiter;

An, Marduk, Ammon, Jüpiter, Zeus

An (Anu); Akadca’da Anu, Sümer dilinde An olarak bilinir Gök Tanrı, Tanrıların Babasıdır. Helenistik dönemin Zeus’u ile özdeşleştirilmiştir. Gökyüzü tanrısı, cennetin tanrısı, takımyıldızların efendisi, tanrıların kralı olarak adlandırılır ve göksel katmanların en üstünde oturur. Suç işleyenleri yargılayacak güce sahip olduğuna ve kötülükleri yok etmek için asker olarak yıldızlar yarattığına inanılırdı.

Çocukları Enlil ve Enki ile Mezopotamyadaki büyük üçlüyü oluşturur. Irakta Bulunan Uruk (Erek) şehrinin tanrısıdır.

Marduk; (Mordok olarak da okunabilir) Babil yaratılış destanı olan Enûma Eliş'te tanrıların en büyüğü ilan edilmiştir. Destana göre o aynı zamanda Babil'in koruyucu tanrısıdır. Lakabı “Büyük Efendi, dünyanın ve cennetin efendisi” dir. Gücünün, her zaman fakir insanlara yardım etme ve kötüleri cezalandırmada kullandığı bilgeliğinde saklı olduğuna inanılırdı. Bereketle ilişkilendirilmiştir.

Marduk'un yıldızı Jüpiter, kutsal hayvanları ise at, köpek ve özellikle çatal dilli canavardır.

Marduk en eski anıtlarda, elinde üçgen bir kürek çapayla betimlenir; bunun bereketi ve birlikteliği simgelediği düşünülür. Yürürken ya da savaş arabasına binmiş durumda da betimlenir. Giysisi yıldızlarla süslüdür. Elinde bir asa vardır; ayrıca yay, mızrak, ağ ya da yıldırım taşır. 

Amon (Amun, Ammon);  “gizli olan / görünmez” gibi anlamlara gelen önemli bir eski Mısır tanrısı olan Amon, Teb’in baş tanrısıdır, ilk tanrıdır ve bütün tanrıların tanrısıdır. Kutsal hayvanları kaz ve koçtur. İsis ve Ra ile birlikte ilahi toplulukta en yüksek mevkide yer alır.

Krallık Dönemi'nde sadece yerel bir tanrıyken Tebliler Mısır'a hakim olunca Amon önemli bir tanrı olur ve 18. Hanedan'dan itibaren Tanrıların Kralı olur. Ünlü Amon Tapınağı Karnak, dünyanın en büyük dinî yapısıdır. 19. ve 20. Hanedanlar Amon’un “görünmeyen yaratıcı güç” olduğuna cennetteki, dünyadaki, engin derinlerde ve yer altı dünyasındaki hayatın temeli olduğuna inanırlar.

Amon daha sonra Ra ile birleşerek (Amon-Ra) dini törenlerde adı anılan ve kendisine yücelikler atfedilen Mısırın en güçlü tanrısı olur.

Jüpiter; Annesi zenginlik ve bolluk tanrıçası Ops, Babası tarım tanrısı Satürn’dür. Tam adı Jüpiter Optimus Maximus’tur. Roma panteonundaki pek çok tanrıdan biri olan Jüpiter, aralarındaki en yüce ve en kudretli tanrıdır. Tanrıların kralı Roma’nın koruyucusudur. Gök ve gök gürültüsü ile ilişkilendirilir. Yıldırım, şimşek, kartal, meşe ağacı Jüpiter’in sembolleridir.

Jüpiter’in beş kardeşi daha vardır. Bunlar deniz tanrısı Neptün, yeraltı tanrısı Pluto, ocak/yuva/ev tanrıçası Vesta, aile ve doğum tanrıçası Juno ve tarım tanrıçası Ceres’tir.

Babası Satürn, çocuklarından birinin, kendisinin babası Caelus'un yerine geçtiği gibi, kendi yerine geçeceğini biliyordu ve bunu engellemek için bütün çocuklarını doğar doğmaz yedi. Karısı Ops Satürn'e ihanet etti ve altıncı oğlu Jüpiter'i Girit adasında saklayıp, Satürn'ü kundağa sarılmış bir taş ile kandırdı. Jüpiter büyüdüğünde Satürn’ün yuttuğu tüm çocukları kusmasını sağladı, tüm kardeşler güçlerini birleştirdi ve Satürn’ü devirdi. Daha sonra, Kikloplar ve Yüz Elli Devlerin yardımıyla Satürn'e ve diğer Titanlara savaş açtılar. Jüpiter sonunda Titanları yendi ve Tartarus'a hapsedildiler. Jüpiter ve kardeşleri evreni üç parçaya böldüler, Jüpiter gökleri, Neptün denizi ve Plüton yeraltı dünyasını elde etti. Jüpiter böylece tanrıların kralı oldu.

Zeus;  Zeus, Rhea ve Kronos’un oğlu Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrdır. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.

Ölümsüzler arasında en yüce ve en güçlü olanıdır ve diğer herkes ona itaat eder O, her şeyi danışmanlığıyla yöneten en üstün hükümdardır, kraliyet gücünün, kanunun ve düzenin kurucusudur. Halkın meclisini, konsey toplantılarını korur ve tüm devlete başkanlık ettiği gibi her evi ve aileyi de korur. Ayrıca yeminin kutsallığını, misafirperverlik yasasını gözetir ve yalvaranları korurdu. Haksızlığa uğrayanların intikamını alır ve suç işleyenleri cezalandırırdı.

Doğumu ve Tanrı olma hikâyesi Romalı Jüpiter’le neredeyse aynıdır. Zeus Yunan mitolojisinde çapkınlık işleriyle ünlüdür, birçok tanrıça ve ölümlü ile olan birlikteliğinden çocukları olmuştur ve sahip olduğu büyülü gücünü, sık sık avını yatağa atmak için kendisini çeşitli şeylere dönüştürmek için kullanır.

 

Astrolojide Jüpiter;          

  • Sıcak ve nemli, gündüzcü, eril, büyük iyicil
  • Günlük ortalama hızı 5 dakikadır
  • Yay ve Balık (klasik astrolojide) burçlarını yönetir
  • İkizler ve Başak burcunda zararda, yengeç burcunda yücelimdedir.
  • Bir burçta ortalama 1 yıl kalır (12-13 ay)
  • Zodyaktaki turunu ortalama 12 ayda tamamlar
  • Bir buçuk yılda bir 120 gün Retro yapar

 

Güneşe yakınlık bakımında 6. Sırada yer alır. Güneşe uzaklık açısından Dünyadan sonraki dışsal ikinci gezegendir. Büyük benefik (iyicil) olarak bilinir. Yay ve Balık (klasik astrolojide) burçlarının doğal yöneticisidir. 2. ve 9. evler doğal evidir, 11 evde keyiflidir.

Jüpiter’in temel fonksiyonu kendini genişletmek, enginleştirmektir. Bilincin bilgi, öğrenme ve anlama yoluyla genişlemesi gerekir. Ayrıca maddeyi olgun bir yapıda kullanarak, ondan yararlanarak maddi koşulların geliştirilmesi gerekir. Kişi kendisini zihinsel ve duygusal açıdan geliştirir, böylece karakteri olgunlaşır, hayatı algılaması enginleşir, bunun sonucunda da doğru kararları alarak hareket eder. Konumunu iyileştirir, fırsatları yakalar, yaşamdan en iyi şeyleri alır. Avantajlı duruma geçer. Tüm bunlar kendisini başkalarından üstün hissetmek için olmaz. Ancak kendisine ve kendi vicdanına karşı sorumludur. Sorumlu, vicdanlı, adil olur. Zihinsel, tinsel ve maddi açıdan zenginleşir. Bu zenginliği kendisine saklamaz, dağıtır. Liberal, cömert, açık fikirli, felsefi ve hoşgörülü olur. Yaşamı ve farklı görüşleri deneyimler, bunları kendi süzgecinden geçirerek kendi yaşam felsefesini oluşturur. Evrendeki düzeni sorgulayarak yaşamın ve kendi yaşamının anlamına ulaşmaya çalışır.

Jüpiter 9-3 Yay – İkizler ve 12 – 6  Balık – Başak aksı (karşılıklı evler) olarak değişken burçların etkisindedir. Yayda Jüpiter; daha çok, uzakları, farklı kültürleri, felsefeyi, ilahi sistemle bağlantıyı, inançlarda sentezi, bilgide derinleşmeyi ve daha derin düşünmeyi anlatırken, karşıt aksı ikizlerde daha çok kişilerle/başkalarıyla bağlantı kurmayı, yüzeysel bilgiler edinmeyi, sığ ve çabuk değişen ilgi alanlarını anlatacaktır. Balıkta Jüpiter; sanatsal ilham, gelişmiş hayal gücü, merhamet, yardımseverlik, dünyevi hırslardan arınma gibi daha ruhani destekler verirken, karşıt aksı başakta başkaları için daha çok çalışma, sağlam temelleri olan mantıklı düşünceler üretmeyi, dünyevi istekler için çabalamayı getirecektir.

 

Asaletli yerleşimlerinde; Asil ruhlu, bağışlayıcı, sadık, çekingendir. Önemli meselelerde onurlu bir duruş sergiler, eylemlerinde yüce olanı gözeterek herkese fayda sağlamak isteyen adil bir tavrı vardır. Mükemmeli ister ve inançlıdır. Sevimli ve içten iletişim kurar, eşine ve çocuklarına karşı son derece hoşgörülü davranır, kendinden yaşça büyük kişilere hürmet gösterir, yoksullara yardım eder, hayırsever ve inancına bağlıdır, çıkarcı kişilerden nefret eden liberal görüşlü biridir. Adil, bilge, minnet gösteren, erdemli bir yapıdadır.

 

Asaleti zarar gördüğünde; kişi birikimini boşa harcar, dolandırıcı ve güvenilmez kişilerle baş etmek zorunda kalır, riyakâr bir dindarlık sergiler, inatçı, umursamaz, inancındaki tutarsız noktalara direnen bir yapıda olur. Sevdiği kişiler için harekete geçmez, kapasitesi sınırlıdır, sistematik, topluluklarda kendini küçük gören, gerekmediği halde göze girmeye çalışan yapıdadır.

 

Retro Jüpiter; 9 aylık periyotlarla yaklaşık 120 gün geri harekette kalır. 1 burçta ortalama 1 yıl kaldığından her burçta retro hareketi vardır.

Jüpiter retro olduğunda, daha çok içe dönük ruhsal ve felsefi gelişimi, büyük resme bakmayı ve rotamızı düzenlemeyi, çözülmesi gereken durumlar için retro yaptığı burç ve bulunduğu ev konularına göre içe dönmeyi anlatır. Her açıdan görmemiz gerekeni, abarttığımız, büyüttüğümüz konuları anlamamızı sağlar.

Doğum haritasında retro olması karmadan gelen etik değerleri anlamamıza ışık tutar.

 

Jüpiter ve diğer bağlantıları;

meslekler: Hukuk, sigortacı, bankacı, linguist, akademik kariyer, teolojist, din adamı, filozof, devlet sektörü, bilim adamı, diplomatik meslekler, uluslararası ticaret, turizm sektörü, reklamcılık, yayıncılık, rehber, spor malzemeleri sanayi, golf, okçuluk, at yarışçısı (jokey, at terbiyecisi, at sahibi vs.).

bitkiler: Öd ağacı, badem ağacı, anason, kayısı, dişbudak ağacı, kuşkonmaz, dağ mersini, kayın ağacı, karanfil, kestane ağacı, frenk maydanozu, tarçın, beşparmak otu, melissa, nane, ıhlamur ağacı, ebegümeci, dut ağacı, sarı sakız, küçük Hindistan cevizi, meşe ağacı, zeytin ağacı, Cezayir menekşesi, kırmızı gül, domates,çilek, şeker kamışı.

renkler: Mavi, mor, menekşe, kırmızı ve indigonun karışımları, yeşille karışmış kırmızı, yeşil, sarı, kobalt, uçuk leylak.

metaller, mineraller: Kalay

değerli taşlar: Ametist, topaz, zümrüt, safir, mermer, ay taşı, lal taşı.

hayvanlar: Fil, geyik, at, balina, öküz, yunus, kartal, tüm evcil hayvanlar, tavus kuşu, sülün.

hastalıklar: Akciğerde sıvı birikmesi ve iltihaplanması, karaciğerle ilgili tüm rahatsızlıklar, iç organlarda yırtılma, kalp çarpıntısı ve titreme, kramplar, sırt kemiğindeki ağrılar, damar veya kaburgalarda oluşan kandan kaynaklanan hastalıklar, bademcik iltahabı ve şişkinliği, kanla alakalı sorunlardan kaynaklanan yüksek ateş.

tatlar: Tatlı ve hoş kokulu.

biçimler: Büyük, geniş eğriler.

haftanın günü: Perşembe


Önceki
MARS