Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
MARS

MARS

Makale Detayı

MARS’I TANIYALIM

 Astronomide Mars;

 Mars, Güneş sisteminde Güneşten sonra 4. sırada yer alır. Çapı dünyanın yarısı kadardır. Büyüklük bakımından Merkür’den sonra ikinci sıradadır. Venüs’ten sonra Dünya’ya ikinci en yakın gezegendir. Dünyadan baktığımızda çıplak gözle görülebilir. 2 küçük uydusu vardır (Phobos ve Deimos). Güneş sisteminin en yüksek (27.000 m) volkanik dağı olan “Olympus Mons” Marstadır. Güneş sistemindeki dört karasal gezegenden biridir. Yüzeyindeki demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğundan “Kızıl Gezegen”olarak bilinir.

Kendi etrafında dönüşünü tamamlaması 24 saat 39 dakika sürer ve yaklaşık olarak 1 dünya gününe eşittir. Güneş etrafında gitmesi gereken mesafe olan yörüngesi dünyadan uzak olduğundan bir turunu 687 günde tamamlar bu da yaklaşık bir buçuk dünya yılına denk gelir. Eksen eğikliği Dünyanınkine çok yakın olduğundan (25°) Dünyadakini andıran mevsimler meydana gelir. Ancak yörünge süresi uzun olduğundan mevsimler Dünyadaki süreden fazla uzundur.

Atmosferinin ince olması, Güneş ısısını yeterince depolayamaması, atmosfer basıncının ve toprağın ısı kapasitesinin düşük olması gibi sebeplerden dolayı sıcaklık farkları çoktur. Kutup kışı sırasında yüzey sıcaklığı -140 °C iken yaz döneminde 20 °C olabilir.

Mars, her 15-17 yılda bir Dünya’ya yakın geçer. Son 60 bin yılın en yakın geçişi 27 Ağustos 2003 tarihinde olmuştur. (55.758.000 km). Yapılan hesaplamalara göre, Mars’ın Dünya’ya bu denli yaklaşmasının söz konusu olduğu son tarih M.Ö. 57.617 yılıdır, bir sonraki tarih ise 2287 yılıdır.

 

Sembolizmde Mars;

Mars gezegeninin sembolünün aslında daire ve üzerinde bir haç vardır. Maddeyi temsil eden haç Tin’i temsil eden dairenin üzerindedir. Burada ruh maddenin altında ezilmiştir ve mükemmelleşme yolunda maddeyle savaş halindedir.

Sembol zaman içerisinde Yunan tanrısı Ares’in kalkanı ve mızrağını temsilen daireden 45°  açıyla sağa doğru çıkan bir ok şeklini almıştır. Kendini ortaya koyan maskülen Mars sembolünün ereksiyon halindeki erkek cinsel organını simgelediği de söylenir. Erkek ve Demir elementinin sembolü olarak da karşımıza çıkar.

 

Mitolojide Mars;

Mars, Nergal, Sekhmet, Mars, Ares

Tarihteki birçok mitte güçlü, savaşan, kahraman, koruyucu, yıkıcı, dürtüsel tanrılar Mars gezegeni ile bağdaştırılmış. Gezegen olarak Mars’ın yapısının kızıllığı ile kan arasında kurulan benzerlik bu ilişkilendirmenin sebebi olabilir.

Nergal; Antik Mezopotamya kültüründe ölüm, savaş, hastalık ve güneş tanrıları arasında yer alır. Özellikle Babil ve Asur kültüründe tapınılan bir tanrıdır. (Sümerler’de Lagalmeslam olarak karşılık bulur. ) Nergal “yıkımdan sorumlu” anlamına gelir. Askerler savaşa çıkmadan önce Nergal’e dua ederlerdi. Yer altı tanrısı Ereşkigal’in kocasıdır.

Genellikle bir aslan başı ve kanatları olan insan şeklinde tasvir edilir. Asur kültüründe, Nergal genellikle bir kazık üzerinde oturur ve elinde bir çekiç tutar. Babil kültüründe ise, Nergal bir yılanın üzerine oturur ve elinde bir çift tırmık tutar.

Sekhmet; Mars Mısır Mitolojisinde savaş, ateş, yıkım ve mutlak gücün tanrıçasıdır. “Güçlü olan” “her şeye gücü yeten” anlamına gelir. Üzerinde güneş diski bulunan başında kobra tacı takan aslan başlı bir kadın veya aslan olarak tasvir edilir. Güneş tanrısı Ra’nın kızıdır. Ateşin hem yıkıcı hem de yapıcı yönlerini bünyesinde barındırır. Her türlü hastalığı iyileştirebilen, vebayı önleyen, şifacıların ve doktorların koruyucusudur. Aynı zamanda firavunların koruyucusudur ve onlara savaşta yardım eder.

Bir efsaneye göre Güneş Tanrısı Ra, kendisine itaat etmeyen insanları yok etmesi için kendi gözünün ateşinden Sekhmet’i yaratır ancak Sekhmet o kadar yakıcı ve yıkıcıdır ki tüm insanlığı yok etmeye çalışır. Tarlalar ve nehirler kana bulanır. Onu durdurmak isteyen Ra, Sekhmet’i kandırarak ona nar suyu ve bira içirerek sarhoş edip uyumasını sağlar ve insanlık kurtulur.

Mars;  Roma mitolojisinde Jüpiter ve Juno’nun oğlu, Romanın kurucuları ikiz Romulus ve Remus’un babası olan Mars savaş tanrısı ve tarımın koruyucusudur. Yunan savaş tanrısı Ares gibi yıkıcı ve dürtüsel değildir. Mars’ın savaşması Roma’nın yaşam tarzını korumak, şehir sınırlarını savunmak ve kalıcı barış getirmek içindir. Roma mitlerinden savaş yoluyla barışı getiren tanrı olarak geçer. Silahı barışı simgeleyen defne ağacına sarılı mızraktır.

İlkel erkeğin sembolü olarak Mars’ın eşlerinden ve yasak aşklarından çeşitli duygusal ve psikolojik durumları simgeleyen çocukları olmuştur.

Ares; Yunan mitolojisinde Hera ve Zeus’un oğlu ve 12 Olimposlu’dan biridir. Savaş, kaos ve şiddetten hoşlandığı, insanların ölümünden zevk aldığı için Aphrodite ve Hades dışındaki tanrılar tarafından sevilmemiştir. Bazı kaynaklarda babası Zeus’un dahi kendisini sevmediğinden bahsedilir. Athena (zekâ ve barış tanrısı) ile girdiği mücadelelerle ve Aphrodite ile yaşadığı yasak aşkla bilinir.

Ares, genellikle savaş kıyafetleriyle tasvir edilir. Mızrak, kılıç ve kalkan onun silahlarıdır. Cesaret, saldırganlık, vahşilik gibi özellikleriyle yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Ares sadece fiziksel savaşın tanrısı olarak kabul edilmez, aynı zamanda psikolojik savaşın da sembolüdür. O, stratejik düşünceye değil, vahşi ve heyecan verici bir mücadeleye odaklanır. Ares’in varlığı, savaşın kaotik ve acımasız doğasını hatırlatır.

 

Astrolojide Mars;

  • Sıcak ve kuru, gececi, eril, küçük kötücül
  • Günlük ortalama hızı yarım derecedir (31 dk)
  • Koç ve Akrep (klasik astrolojide) burçlarını yönetir.
  • Bir burçta ortalama 45 gün kalır
  • Zodyaktaki bir turu 22 ay sürer
  • 2 yılda bir 60-80 gün retro yapar (geri gider)

 

Güneşe yakınlık bakımından 4. sırada gelir. Güneşe uzaklık açısından Dünyadan sonraki dışsal ilk gezegendir. Küçük malefik (kötücül) olarak bilinir. Koç ve Akrep (klasik astrolojide) burçlarının doğal yöneticisidir. 3. ve 10. evlerin doğal yöneticisidir ve 6.evde keyfinde ve mutludur. 5.evde bulunması talihsizlik olarak görülür.

Atstrolojide Mars’ın temsil ettiği temel fonksiyonlar cesaret, hırs, tutku, kendini ortaya koyma, mücadele, cinsellik, arzular, spor, savaş, inisiyatifi ele alma, saldırma, kendine güven, rekabet şekli, öfke, macera, hız, temel yaşam motivasyonumuzdur. Mars olumlu anlamda mücadele ruhu, azim, dayanıklılık, cesaret, öncülük, liderlik, gözü peklik, atılganlık verirken, olumsuz anlamda şiddet, kavga, savaş, asabiyet, kan dökme, kontrolsüz güç olarak karşımıza çıkar.

Mars 1-7 Koç – Terazi ve 8-2 Akrep – Boğa aksı (karşılıklı evler) olarak öncü ve sabit burçların etkisindedir. Koçta Mars; daha çok kendini var etmek, kendi koşullarını korumak için mücadele eder. Kendine meydan okuyan her şeyle mücadele eder, kimseden onay beklemez, risk almaktan korkmaz, gözü pek, enerjik ve liderdir. Sabırsız ve dürtüsel hareket eder. Açıktan ve aleni savaşır. Akrepteki Mars’ın; mücadelesi belirli bir amaca ve hedefe yöneliktir. Hırslı, kararlı, ölçülü ve odaklanmış hareket eder. Daha sabırlı, istikrarlı ve stratejik hareket eder. Gizli ve sessiz savaşır. Her iki burçta da karşıt akslarda Venüs vardır ve ben merkezli Mars’a başkalarını da düşünmeyi daha diplomatik, arabulucu, dengeli olmayı hatırlatır.

Asaletli yerleşimlerinde; mücadele ve cesaret gerektiren işlerde kimse gücünü küçümsememelidir. Herhangi bir sebepten bağımsız olarak, cesur, kendinden emin, sarsılması zor, kendisine meydan okuyan her şeyle mücadeleye hazırdır. Gözüpektir, mücadele gerektiren uğraşları sever, kendisini riske atmaktan çekinmez, kimseye boyun eğmek veya itaat etmek istemez. Kendi eylemleriyle övünür, zafere ulaşmanın karşısında duran her şeyi küçümser, yine de işlerinde özenli ve sağduyulu davranır.

Asaleti zarar gördüğünde; tevazudan ve dürüstlükten yoksun gevezelik verir. Zorbalıktan ve kavgadan zevk alır. Cinayete, hırsızlığa, ayaklanmalara, kargaşaya teşvik eder. Rüzgârın estiği yöne savrulan haydut gibi olur. İhanete meyilli çalkantılı bir ruhtur. Yalancı şahitlik yapmaktan, müstehcen konuşmalardan çekinmez, merhametsiz ve zalim olur. Ne tanrıdan korkar ne de insanları umursar. Nankör ve güvenilmez olur. Zalim açgözlü, aldatıcı ve şiddete eğilimli olur. 

 

Retro Mars; 24-26 ayda bir retro yapan Mars 60-80 gün arasında geri harekette kalır. Bu süreçte enerji içe dönükleşir. Harekete geçmekte, önlem almakta, tepki vermekte gecikmeler olur. İlerleme hızı bir müddet için yavaşlayabilir.

Mars gerilemesi dönemlerinde güç ve enerji gereken işlere biraz ara verip, sonra yeniden denemek üzere işler rölantiye alınabilir.

  

Mars ve diğer bağlantıları;

meslekler: Ordu, polis teşkilatı, cerrah, doktor, dişçi, bileyicilik, kasap, tabakçı (hayvan postu, derisi), marangoz, demirci, hırdavatçı, demir-çelik sektörü, savaş malzemeleri üretimi, silah yapımcısı, makinist, teknisyen, makine tamircisi, itfaiyeci, hırdavat ticareti, hızar, atlet, boksör, güreşçi.

bitkiler: Aloe, Manisa lalesi, zambak, fesleğen, reyhan, şimşir, yaban gülü, katır tırnağı, kebere tomurcuğu, arnavut biberi, kahve, papatya, düğün çiçeği, tere, labada, efelek, sarımsak, zencefil, kantaron, alıç, ağıotu, baldıran, kendir, kenevir, çoban püskülü, çam, soğan, biber, nane, ananas, tütün. Tüm dikenli bitkiler, iğne yapraklı ağaçlar ve çalılar, fundalar.

renkler: Al, kırmızı, şarap rengi, koyu vişne; aynı zamanda koyu turuncu, pembe, kiraz kırmızısı, vişne, morumsu kırmızı, insanı harekete geçmeye yönelten tüm renkler.

metaller, mineraller: Demir; aynı zamanda arsenik, sülfür, antimon, kükürt, toprak boya.

değerli taşlar: Yakut, bazen pırlanta, kırmızı mercan, jasper, mıknatıs, kantaşı, çakmaktaşı.

hayvanlar: Ağaçkakan, kartal, karga, atmaca, şahin, doğan, panter, kaplan, kurt, akrep, örümcek, köpekbalığı; tüm zehirli yılan ve böcekler ile tüm avcı hayvan ve kuşlar.

hastalıklar: Safrayla ilgili rahatsızlıklar, ateşli hastalıklar, ölümcül olabilen ateşli nöbetler, baş bölgesindeki sorunlar, iltahaplı sivilceler, çıbanlar, veba yada vebaya baplı yaralar, yanıklar, saçkıran ve mantar hastalıkları, su toplaması, ani parlamalar, öfke nöbetleri, sarılık, kanlı akıntılar, fistüller, genital bölgedeki tüm yaralar, böbrek ve mesane taşları.

tatlar: Yavan, tatsız, lezzetsiz ve kokusuz.

biçimler:  Sert açılar ve uçlar; sivri uçlu, maksatlı ve belirgin düz hatlar, çizgiler, doğrular.

haftanın günü: Salı.


Önceki
GÜNES