MERKÜR’Ü TANIYALIM
Astronomide Merkür;
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegendir. Bu sebeple Merkür’ü bir teleskopla görebilmek kolay değildir. Çünkü Güneş’in yanında çok sönük kalır. Ancak Güneş doğmadan hemen önceki veya Güneş battıktan hemen sonraki iki saat içinde Merkür gözlenebilir. Dünya ve Marsla birlikte en kayalık gezegenlerden biridir. Yüzeyi kraterlerle kaplıdır, atmosferi ve uydusu yoktur. Güneş sistemindeki 4 karasal gezegenden biridir.
Kendi etrafındaki dönüşü Dünya’ya göre daha yavaş olduğundan Merkür’de 1 gün dünyadakinden daha uzun sürer (Merkür’de 1 gün yaklaşık 59 dünya gününe denk gelir). Güneş’e en yakın gezegen olduğundan Güneş etrafında gitmesi gereken mesafe daha kısadır ve bir turunu yaklaşık 88 dünya gününde tamamlar. Bu yavaş dönüş ve kısa mesafeden dolayı Dünya bakış açısıyla Merkür’de bir gün Dünyadan oldukça farklıdır, güneşin doğuşu yaklaşık 180 dünya gününde bir olur.
Sıcaklığı koruyacak bir hava yuvarı neredeyse hiç olmadığından, Merkür'ün yüzey sıcaklığı Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden çok daha değişkendir. Gündüz 427 °C olan sıcaklık geceleri -173 °C’ye düşebilir.
Merkür, her yüzyılda 12-14 kez yalnızca Mayıs ve Kasım aylarında Güneş’in önünden geçer. Geçiş esnasında Merkür, Güneş’in parlak diskinin önünde minik siyah bir daire olarak görünür. Son Merkür geçişi 11 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşti. Bu yüzyıldaki tüm Merkür geçiş tarihleri;
TARİH ZAMAN GÜNEŞ–MERKÜR
GEÇİŞ UZAKLIĞI
07.05.2003 07:52 708”
08.11.2006 21:41 423”
09.05.2016 14:57 319”
11.11.2019 15:20 76”
13.11.2032 08:54 572”
07.11.2039 08:46 822”
07.05.2049 14:24 512”
09.11.2052 02:29 319”
10.05.2062 21:36 520”
11.11.2065 20:06 181”
14.11.2078 13:41 674”
07.11.2085 13:34 719”
08.05.2095 21:05 310”
10.11.2095 07:16 215”
Sembolizmde Merkür;
Merkür gezegeninin sembolizminde, üstte bir yarım daire, ortada bir daire ve altta bir haç vardır. Haç (Dünya ile simgelenen) maddesel yönümüzü, yarım daire (Ay ile simgelenen) insan ruhu yada duygusal akıl ve daire (Güneş ile simgelenen) kutsal ruhu temsil eder. Ruh ve duygusal akıl madde olan bedenin üzerindedir. Ruh (daire), madde (haç) ile duygusal akıl (yarım daire) arasında kalarak her ikisi arasındaki dengenin ancak ruh ile sağlanacağını anlatır.
Bu sembolde insanın tekâmülünün en etkili unsurunun akıl olduğu vurgulanır. Aklın evrenden aldığı bilgiler/mesajlar/veriler ruhta demlenip dengelenerek bedene iner. Merkür tanrılar arası iletişimi sağladığı gibi sembol olarak da insanın evrenle ve ilahi olanla iletişimini anlatır.
Mitolojide Merkür;
Merkür, İdris, Enoh, Hermes, Nabu, Thoth...
Evrenin ve insanlığın kadim öykülerinin saklı olduğu birçok mitte, hızlı, çevik, haberci, iletişim sağlayan, bilge tanrılar Merkür gezegeniyle bağdaştırılmıştır. Gezegen olarak Merkür’ün hızı, Güneş’e yakınlığı, kısıtlı zamanlarda görünüp diğer zamanlarda görünmemesi Merkür için bu benzetmelerin temeli olmuş olabilir.
İdris (Enoh); Hz. Âdem’in torunu, Hz. Şit’in oğlu olan İdris peygamberin kalemle yazı yazan, elbise diken (terzi), hesap ve yıldız ilmiyle uğraşan ilk insan olduğu bilinir. Bildiklerini tüm insalığa anlatabilmesi için kendisine 72 dil öğretilmiştir. Kitap yazmış, hesap yapmış ve atroloji ilmini ilk olarak o aktarmıştır.Tanrısal mesajları rafine etmesi, onları kesip biçerek insanların anlayacağı seviyeye getirmesi onun terzi olarak bilinmesine manevi bir anlam katarken Merkür’ün iletişimle ilişkilendirilen yönüne benzerlik gösterir.
Nabu; Asur ve Babil de tapınılan yazı ve bilgelik tanrısıdır. Nabu dünyayı bilinmezlik durumundan kurtarmış yazı ve bilgiyi getirerek aydınlığa çıkarmıştır. Nabu, ayrıca kaderin yazdığı kil tabletleri tutan tanrı olarak da kabul edilmiş, Babil’in koruyucu tanrısı, hukuk ve adaletin tanrısı, ticaretin ve hazinenin tanrısı, eğitimin ve öğretimin tanrısı olarak da anılmıştır.
Thoth; Thoth’un, Mısır mitolojisinde ibis başlı ay tanrısıdır. Bilgeliğin, sanatın, konuşmanın koruyucusu; hiyeroglif ve bilim tanrısı ve “Ölüler Kitabı”nın yazarıdır. Antik Mısırlılar Thoth’un kendilerine yazmayı ve aritmetiği öğrettiğine inanıyorlardı. Bu yüzden tasvirlerde her zaman kalem ve kil tablet tutarken görülür.
Hermes (Merkür); Helen (Yunan) mitolojisinde büyük Olympos tanrılarından biri olarak, yolların, seyahatlerin, haberciliğin, diplomasinin, ticaretin, hırsızlığın, dilin, yazmanın, kurnazlığın, astronomi ve astrolojinin tanrısı olarak bilinir. Zeus ve Maia’nın oğludur. Roma mitolojisinde Merkür olarak anılır.
Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon'un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u ve Apollon'u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder.
Astrolojide Merkür;
Güneş’e en yakın gezegen olması sebebiyle Güneş’in emirlerini gezegenlere, gezegenlere ait bilgileri de Güneş’e ileten bir haberci gibidir. Mitlerdeki haberci tanrılara benzetilmesi bu yüzdendir. İkizler ve Başak burcunun doğal yöneticisidir. 3. ve 6. Evleri yönetir, 1. evde keyfindedir sevinir, 7. evde sıkıntıdadır. Astronomik pozisyonu gereği Güneş’ten en fazla 28° uzaklaşabilir bu sebeple Güneş’e sadece kavuşum açısı yapabilir. Doğum haritalarında Merkür Güneş’ten ne kadar uzaksa kişinin yaşam amacına o kadar uzak olduğunu gösterir.
Astrolojide Merkür’ün temsil ettiği temel fonksiyonlar düşünme, konuşma, yazma, anlama, iletişim, bilgiyi öğrenme ve aktarmadır. Olumlu anlamda zekâ, hızlı kavrama, entelektüel yetenekler, hızlı iletişimden sorumludur. Olumsuz yönünde ise endişe, huzursuzluk, aşırı merak, yüzeysellik, dedikodu, yalan, iftira ve hırsızlık olarak karşımıza çıkar.
Merkür, 3-9 ikizler-yay ve 6-12 başak-balık aksı (karşılıklı evler) olarak değişken burçların etkisi altındadır. İkizlerdeki Merkür; iletişimi, bilgi edinmeyi, öğrenmeyi ve öretmeyi anlatırken karşıt aksı yay; öğrenilen bilgide derinleşmeyi, bu bilgiler vesilesi ile ilahi olanla bağ kurmayı ve bilgi de dâhil her şeyden özgürleşebilmeyi anlatır. Başaktaki Merkür; bilginin sınıflandırılmasını, ayrıştırılmasını, saflaştırılmasını neyin doğru neyin yanlış olduğunu akıl yolu ile ayırt etmeyi anlatırken karşı aksı balık; ilahi olan bilgiye teslim olabilmeyi, bu ayrıştırdığı bilgilerle ruhunu şifalandırmayı anlatır. Her iki aksta da karşısında Jüpiter vardır.
Gökyüzünde ve mitolojide iletişimi temsil ettiği gibi harita içerisinde de farklı kısımları birbirine bağlayan haberci gibidir. Diğer gezegenlerle kurduğu açılar ya da açısız oluşu zihin yapısı ile ilgili bilgiler verir. Bulunduğu burç, ev, kurduğu açılar düşüne biçimi, öğrenme şekli, algı, iletişim şekli gibi Merkür’ün temsil ettiği konuları harita üzerinden okuyabilmemizi sağlar.
Asaletli yerleşimlerinde; incelikle donatılmış politik bir beyni ve zekayı gösterir. Mükemmel şekilde tartışır ve mantık yürütür, tartışırken bilgili ve sağduyulu davranır, hitabet sanatını kullanmayı bilir, gizemli konularda araştırma yapar, dili keskin ve espirilidir. Neredeyse tüm konuları öğretmene ihtiyaç duymadan öğrenebilir. Her ilimde ustalaşmak ister. Doğal biçimde yolculuk etmeye ve yabancı yerler görmeye arzu duyar. Yorulmak bilmez ibr düşünce dünyası vardır. Okült bilgileri araştırmaya merak duyar, zihnini kehanete ve gizli bilgilere yorduğunda kendi dehasıyla harikalar yaratabilir. Ticaretle uğraşıyorsa kimse yeni ticaret yolları keşfetmek konusunda onunla yarışamaz.
Asaleti zarar gördüğünde; tartışmacı ve keskin bir dil, her şeye karşı çıkan bir karakter, amansız bir kişilik büyük bir yalancı, palavracı ve işgüzar olur. Yanlış haberler yayar, sihir ve büyücülük gibi tanrısal olmayan yanlış bilgilere eğilimlidir. İnancı zayıftır, çok ahmak olabilir. Hiçbir yerde veya görüşte tutarlıklık sergilemez, her ortamda hile ve hırsızlığa başvurur, dedikoducu olur, bilginin her türlüsünü taklit eder ama doğru ve elle tutulur bilgiye uzaktır. Avare ve ümitsizdir. İlahi bir tavır takınması sadece sözde ve içi boş şekildedir. Sapkındır, boş laf ve kendini öve dışında hiçbir şeyde kalıcı olmayan eylemler sergiler.
Retro Merkür; Retrograde (retro)olmak, yermerkezli bakış açısına göre bir gezegenin geriye doğru hareket ediyormuş gibi görünmesi demek. Astronomik olarak bu gezegenin dönüş hızının Dünyanın dönüş hızından daha yavaş olduğu konuma gelmesi olaydır. Astroloji de bir gezegenin retro pozisyonda olması kişinin o gezegen konularında dış dünyada madde planında değil, daha çok iç dünyasında mana planında ortaya çıkmasıdır. Aynı zamanda o gezegen konularında durup düşünmeyi, eksikleri gidermeyi, konuyu daha çok içselleştirmeyi de anlatır. Merkür 4 ayda bir defa yılda 3 kez retro yapar.
Merkür ve diğer bağlantıları;
meslekler: Yazar, yayıncı, iletişimci, reklamcı, kitap satıcısı, kağıt üreticisi, gazeteci, sekreter, kırtasiyeci, muhasebeci, eğitimci-öğretmen, yorumcu, röportajcı, filolog, hatip, spiker, eleştirmen, dj, avukat, postacı, temsilci, aracı, mal dağıtıcısı, tüccar, nörolog, matematikçi, mimar, heykeltıraş, hokkabaz, sihirbaz, bakkal, uşak, komisyoncu, astrolog, şair, hırsız
bitkiler: Anason, açelya, melisa, böğürtlen, karaman kimyonu, havuç, kereviz, mercan, nergis, dereotu, hindiba, eğreltiotu, tavşan ayağı, fındık ağacı, leylak, meyan kökü, mayıs elması, muhabbet otu, muşmula, mersin, yulaf, yonca, ceviz ağacı. İlaçlarıyla engelleri kaldıran tüm bitkiler.
renkler: Menekşe, arduvaz, gök mavisi, pembe, güvercin grisi, uçuk gri, ekose renkler, mor, açık kahverengi, uçuk sarı, kırmızı, yeşil, turuncu, limo sarısı, beyaz, sarı.
semboller: Talaria (kanatlı sandaletler), lir, caduseus (kanatlı çift yılanlı asa/tıp sembolü), petasos (yuvrlak şapka)
metaller, mineraller: Cıva ve tüm akışkanlar.
değerli taşlar: Topaz, agate, ateştaşı, akuamarin, akik taşı, mermer, lal taşı.
hayvanlar: Karınca, arı, tilki, tazı, tavşan, maymun, papağan, sincap, gelincik, sırtlan, örümcek, bülbül, kırlangıç, karga ve hızlı hareket eden sürüngenler.
hastalıklar: Vertigonun tüm çeşitleri, rehavet, baş dönmesi, delilik, beyne bağlı hastalıklar, verem, kekemelik ve dile bağlı rahatsızlıklar, hafızaya bağlı sorunlar, ses kısılması, kuru öksürük, tükürük ve diğer salgıların artması, burun tıkanması, el veya ayaklardaki gut, dil rahatsızlıkları, zihin ve düşünceye bağlı sorunlar.
vücut; dil, beyin, kollar, eller, parmaklar, sinir sistemi, akciğerler, hafıza
tatlar: Hafif buruk ve soğuk.
biçimler: kısa keskin çizgiler, ince kıvrımlar.
haftanın günü: Çarşamba.